Thursday, 23 January 2014

Ibu

Asalamualaikum..
hai uolls.. hari ni iolls update belog and publish entry di hospital ampang..
Ibu iolls masuk hospital dan di beri rawatan khas sebab doctor before nih bagi salah ubat..
patutnya ibu tak jadi teruk kalau makan ubat yang doktor tu bagi tapiiii
sesuatu yang di luar jangkaan telah berlaku..

Pada 31/12/2013 IF dan ibu pergi check up dekat hospital ampang..
we all curious kenapa ibu batuk-batuk dan paru-paru ibu macam tak sihat..
then bila buat x-ray bagai.. doktor syak ibu terkena jangkitan kuman yang serius..
bila dah macam tu.. doktor yang bertugas semua kelam kabut sebab ibu punya paru-paru
nampak tak 'cantik' bila tengok kat screen komputer..

Lama sangat tunggu daripada pagi sampai ke petang...
paling lama setakat ni menunggu untuk dapat kan result..
lepas je ibu dah bagi sample kahak + darah semua.. ibu memang totally penat..
sampai kena pakai wheelchair.. Allah rasanya macam ibu terlalu penat sampai tak larat jalan
dalam pukul 5 petang baru setel semuanya.. dan amik ubat..

So malam tu.. ibu start makan ubat yang diberi oleh doktor..
dia dah start muntah-muntah.. esoknya pun still muntah-muntah..
jadi bila kerap sangat muntah.. kami adik beradik bawak ibu ke emergency hospital ampang
untuk check samada ibu ok or tak.. masa tu dalam pukul 1.50 a.m kami adik beradik ( IF and angah + ayah) pergi hospital. Allah.. sayu sungguh hati bila tengok ibu tersiksa nak muntah tapi tak ada ape yang tinggal
tepat jam 4.15 pagi baru ibu dapat masuk jumpa doc..
betapa lamanya kami menunggu.. sedih.. sebab sepanjang masa tu ibu terseksa + penat +sakit..
then doctor amik lagi darah ibu untuk check pastu ibu terus kena masuk ward zon kuning.. pra kritikal..

Masa tu ibu masuk air.. jam 8 pagi baru keluar hospital.. bayangkan betapa penatnya kami..
tapi takpelah.. demi ibu..
lepas tu balik rumah macam biasa.. ibu still makan ubat yang doctor bagi.. and effect still muntah-muntah..
cirit birit and berat badan turun terlalu mendadak.. sampai jalan pergi mana-mana kena papah..
huuu sedih.. sampai 1 tahap.. IF tak tahan tengok ibu sakit.. IF tanya nak pergi hospital tak..
ibu cakap nak.. maknanya memang dia tak larat..Ibu sendiri cakap nak pergi malam tu
IF memang penat 1 ari tu sebab bekejar sana sini.. malam tu hantar ibu jugak kat emegency hospital ampang
and cakap ibu dah tak larat sangat so nak mintak wheelchair.. sekali dia bagi katil
terus masuk zon kuning pra kritikal..

Ibu terus kena masuk air.. daripada pukul 9 malam.. sampai pukul 3 pagi baru nurse panggil
sebab ibu kena tahan dekat wad tingkat 6.. so nak uruskan kemasukkan ibu dalam wad pemerhatian..
kenalah pakai mask dan bilik pun agak hujung sekali..  ni semua sebab doctor bagi ubat yang tak sesuai
dengan badan ibu.. jadi diaorang nak monitor and check balik keadaan ibu.. sampai betul-betul ok
daripada 12/1/14 masuk wad, sampai sekarang ni.. entry ni di publishkan.. ibu masih lagi dalam wad pemerhatian.. IF lambat masuk sem baru pun sebab ibu tak sihat...

Keadaan ibu masih lagi tak stabil..
IF minta jasa baik uolls.. mane tau antara uolls yang bernasib baik.. doa yang uolls kirim untuk ibu IF
di makbulkan oleh Allah.. sungguh itu adalah hadiah terbaik untuk IF sekeluarga..
Oh yeah nak bagitau.. result IF untuk sem lepas.. IF dean list lagi..
Alhamdulillah.. berkat doa ibu ayah dan juga kerjasama orang sekeliling..
tanpa doa uolls.. IF tak merasa ni semua.. dan ini hadiah untuk ibu..
bergenang air mata ibu bila tau IF dean list untuk sem lepas.. Allah terharu sangat masa tu..
siap sujud syukur.. sebab sem lepas adalah sem paling teruk IF penah rasa..

Itu jela setakat ni nak cerita...
sebab tu IF senyap seketika..
bukan bermakna IF terus diam daripada belog..
IF hanya perlukan sedikit masa untuk buat perkara yang lebih penting
iaitu JAGA IBU..
Asalamualaikum

With Love,

3 comments:

  1. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye.. thnx sebab suke baca belog IF.. orite nnt IF follow belog awak..

      Delete
  2. Salam IF…
    Sedih pula bila baca entry ni.. moga ibu IF kuat utk melawan kesan ubat tu dan dapat kembali normal…
    IF pun kena jaga diri, baru boleh jaga ibu dengan baik… Moga IF terus diberi kesihatan yang baik utk terus berbakti pada ibu yang melahirkan IF…
    Btw, tahiah IF… dapat dean list lagi… so proud of you :)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget