Thursday, 19 December 2013

Spegetti Carbonara by IF

Asalamualaikum haii uolls..
hehe arini update belog lagi walaupun dalam kepala otak nak kemas bilik
yang macam tongkang pecah.. hahaha
name pun anak dara.. *ape kena mengena? haha

Ok before ni IF ada cakap yang IF akan cerita pasal makanan je kan?
sebab bila duduk kat rumah dengan ibu tak sihat..
along banyak keja dan ayah yang asik dengan belog dia..
so IF la yang akan memasak...

Ingat lagi tak spegetti by IF? INI
yang tu guna sos daripada KIMBALL..
memang sedap..
untuk menu kita arini.. spegetti carbonara menggunakan sos dari prego.
jangan risau uolls.. insyaallah halal.. bole check melalui on9..

So bahan-bahannya adalah

p/s ni gambar IF amik dekat hincik google..
maap kepada tuan punya gambar ye..
klau nak kredit nanti bgtau IF ea..



















1) mee spegetti * tak kisah nak bentuk yang macam mana
2) hotdog
3) 1 senduk daging cincang...
4) cendawan butang
5) bawang yang sudah di blend.. ikutlah dalam sebiji dua
6) air masak 1 jag
7) minyak masak sedikit
8) secukup rasa dan black pepper
9) sos prego tak kisah nak amik yang mane asalkan chesse barulah carbonara
*kalau yang nak makan tu ramai.. pastikan sos carbonara tu lebih daripada 1 tin..
kebiasaannya IF pakai 2 ke 3 tin..

Jom main masak-masak

(untuk mee spegetti)
1) panaskan periuk ke kuali
2) masukkan air untuk rendam mee spegetti dan rebus.. biakan air menggelegak..
dalam 15 minit..
3) masukkan minyak masak sikit je..secoet untuk bagi mee tak melekat dan brsinar
4) selepas empuk, toskan dan sejukkan sekejap

(untuk sos)

1) panas kan periuk
2) masukkan minyak masak.. dalam 3 sudu besar
3) lepastu masukkan bawang yang dah di blend tadi..
4) biarkan sekejap.. kacau-kacau dan masukkan daging cincang tu
5) biarkan sekejap.. bagi dia garing sikit
6) masukkan hotdog.. kacau lagi
7) masukkan sos carbonara.. kacau bagi sebati masukkan sedikit air
8) masukkan cendawan butang
9) kacau lagi.. smpai mengelegak..masukkan sedikit secukup rasa dan black pepper
10) siappppp... bole di hidang bersama mee spegetti yang telah di sejukkan tadi



* ni gambar original daripada IF.. hehe
kenal tak mngkuk feveret iteewww.. hehe

Ok.. seriously sangat senang..
daripada makan kat luar.. mahal.. baik buat sendiri lagi puas hati..
so uolls rajin2 lah memasak ye...
Asalamualaikum..



With Love,

Tuesday, 17 December 2013

Masak Bubur Nangka Madu

Asalamualaikum hai uolls..
jawabla salamku dengan bibir mu ituuu..
ecehh.. ok arini update belog lagi.. disebabkan free tak ade nak buat ape-ape..
jadi iolls update la belog nih..
nanti bersawang bagai.. abis dikutuk sebakul dua..

So.. arini tak ada buat ape pun kat rumah..
semalam sampai umah dalam pukul 10 malam..
tengok ibu masih lagi tak sihat..
uolls.. IF nak mintak jasa baik uolls doakan ibu IF cepat sihat..
lately ni.. IF perasan dia asik demam time-time magrib sampai ke pukul 12...
entahlah tak tau nak kate ape...

Balik cuti ni.. IF akan memasak + mengemas and jaga ibu...
ibu dah kurus sangat uolls.. dari 55 kg.. sekarang dah 48 kg...
Ya Allah dugaan apakah ini... tapi takpe.. IF selalu cakap kat ibu..
kalau ibu rasa penat + lelah + rimas dengan sakit ni..
bersyukurlah sebab masih mampu untuk bergerak + duduk dan berjalan
ade orang dah tak bole nak gerak nak berjalan apetah lagi duduk...
syukurlah ibu.. Allah masih sayangkan kita...

Ok kite tukar topic pulak..
So tengahari tadi IF ade masak lauk..
menu arini nasi puteh + sambal telor + ikan kembong goreng + sayur campor
itupun ibu makan sikit je.. takpe... asalkan ibu makan..
and then, petang tadi IF nampak nangka madu dalam peti ais..
asik dok mengunyah.. so teringat nak buat bubur nangka madu...



Bahan-bahan yang diperlukan:
1) nangka madu sebiji bukan seulas *potong ikut dan jerr
2) santan peket
3) air masak secukup * tak banyak sangat tak sikit sangat
4) garam gula secukup rasa..
5) sagu mata ikan segenggam

Itu aje uolls.. mula-mula IF masukkan sagu mata ikan...
bagi dia kembang.. baru masukkan nangka madu and then santan paket tu *bancuh dengan air masak
pastu masukkan garam and gula secukup rasa.. kalau nak manis bole masukkan gula sebaldi..
bahhahah.. ok jangan main gilerr.. IF gurau je.. letak lah dalam 4 ke 5 sudu besar..
and then, kacau bagi menggelegak tapi jangan sampai pecah minyak pulak
sedang-sedang je.. haa lepas tu siappp... dah boleh hidang..





Giler senang baqq hanggg...
cubelah ye...
Asalamualaikum

With Love,

There was an error in this gadget