Sunday, 16 June 2013

Puding Roti by IF

Asalamualaikum.. hai uolls.. (ini adelah cite 2 3 minggu yang lepas terlupa nak publish)
hihi... sory uolls.. mesti bukak belog iolls cite same jeee..
how r u?
ok tak last week and this week?
IF just fine.. tak ade apa yang berubah..
masih lagi bercuti..oh yeah..
result untuk last sem dah dapat..
Alhamdulillah.. diberi kesempatan untuk tersenyum..
walaupun still tak dean list but i'm hepy!
IF tak sangka pointer bole naik padahal.. macam yang uolls tau before this..
banyak sangat masalah untuk sem lepas..

Bohong lah kan cakap dah lupa kesusahan yang lepas..
tapi itulah pengalaman di waktu belajar..
kalau tak larat cari ilmu.. so tanggunglah kebodohan dalam diri sendiri..
haaa.. satu pepatah yang makan dalam tauuu..

Ok.. tak nak cite lebih2 pasal tu.. esok pun dah balik Unisel balik..
homaaaii.. menempuh sem baru lagi la iollss..
but its ok.. tak sabar rasenyeee.. hehe

Semalam iolls buat puding roti!
suka2 untuk makan dengan family..
hobi IF sekarang ni adalah buat dessert which is cake, pudding and so on ..
benda yang manis2 sebab iolls pun memang manis orangnye.. *muntah doploh kali

Resepi ni IF dapat daripada belog FARAH LEE..
kenal tak? hmmm tak kenal.. hello.. tu antara belogger tekenal tauuu..
IF saje dok belek2 belog dia.. dah lame dah..
baru berkesempatan nak buat puding roti ni..

Bahan2..
1) 1 kotak susu segar *HL, Dutchlady, Goodday ke.. hape2 yang susu segar
2) telur 1 biji *tak kisah gred ape pun..
3) Roti *ikut suka uolls berapa keping.. dalam 10 ke 15 keping
4) esen vanila *1 sudu kecik je
5) gula *1 cawan..ikut suke nak manis ke idok
6) butter / magerin / planta *setengah cawan pun ok aje..

Cara memasak?

macam ni ye cik kak..
1) masukkan butter and gula dalam bekas..
2) masukkan susu segar ikut suka banyak mana.. iolls pakai 1 cawan saje..
3) dah masukkan susu tu.. gaul lah.. bagi sebati
4) lepas tu masukkan roti *tapi koyak2 dan carikkan roti tu..
5) gaul lagi.. agak2 tak cukup susu.. tambah lagi susu.. klau dah cukup..
6) masukkan telur sebiji and masukkan esen vanila sesudu kecil

pastu gaul lagi.. hihi keje uolls gaul aje.. then masukkan dalam loyang
ha sebelum tu panaskan oven dulu.. Masukkan dalam oven 150°C, 20-30 minit ?* Farah lee lah aja..
kalau tak masak lagi.. bakar sampai masak.. hehe





Ok.. inilah hasilnya.. memang sedap cume kadang2 IF terlebih gula..
hihi jadi kurangkan gula untuk hidup sihat.. hihi..

Oh yea.. kalau uolls pilih kurangkan gula dalam puding roti ni.. 
uolls bole tambahkan coklat cip macam IF buat dalam gambar atas ni..
depends la nak buat macam mana pun.. ikut sedap tekak uolls..
ok enjoy! Asalamualaikum..


With Love,




There was an error in this gadget