Thursday, 19 December 2013

Spegetti Carbonara by IF

Asalamualaikum haii uolls..
hehe arini update belog lagi walaupun dalam kepala otak nak kemas bilik
yang macam tongkang pecah.. hahaha
name pun anak dara.. *ape kena mengena? haha

Ok before ni IF ada cakap yang IF akan cerita pasal makanan je kan?
sebab bila duduk kat rumah dengan ibu tak sihat..
along banyak keja dan ayah yang asik dengan belog dia..
so IF la yang akan memasak...

Ingat lagi tak spegetti by IF? INI
yang tu guna sos daripada KIMBALL..
memang sedap..
untuk menu kita arini.. spegetti carbonara menggunakan sos dari prego.
jangan risau uolls.. insyaallah halal.. bole check melalui on9..

So bahan-bahannya adalah

p/s ni gambar IF amik dekat hincik google..
maap kepada tuan punya gambar ye..
klau nak kredit nanti bgtau IF ea..



















1) mee spegetti * tak kisah nak bentuk yang macam mana
2) hotdog
3) 1 senduk daging cincang...
4) cendawan butang
5) bawang yang sudah di blend.. ikutlah dalam sebiji dua
6) air masak 1 jag
7) minyak masak sedikit
8) secukup rasa dan black pepper
9) sos prego tak kisah nak amik yang mane asalkan chesse barulah carbonara
*kalau yang nak makan tu ramai.. pastikan sos carbonara tu lebih daripada 1 tin..
kebiasaannya IF pakai 2 ke 3 tin..

Jom main masak-masak

(untuk mee spegetti)
1) panaskan periuk ke kuali
2) masukkan air untuk rendam mee spegetti dan rebus.. biakan air menggelegak..
dalam 15 minit..
3) masukkan minyak masak sikit je..secoet untuk bagi mee tak melekat dan brsinar
4) selepas empuk, toskan dan sejukkan sekejap

(untuk sos)

1) panas kan periuk
2) masukkan minyak masak.. dalam 3 sudu besar
3) lepastu masukkan bawang yang dah di blend tadi..
4) biarkan sekejap.. kacau-kacau dan masukkan daging cincang tu
5) biarkan sekejap.. bagi dia garing sikit
6) masukkan hotdog.. kacau lagi
7) masukkan sos carbonara.. kacau bagi sebati masukkan sedikit air
8) masukkan cendawan butang
9) kacau lagi.. smpai mengelegak..masukkan sedikit secukup rasa dan black pepper
10) siappppp... bole di hidang bersama mee spegetti yang telah di sejukkan tadi



* ni gambar original daripada IF.. hehe
kenal tak mngkuk feveret iteewww.. hehe

Ok.. seriously sangat senang..
daripada makan kat luar.. mahal.. baik buat sendiri lagi puas hati..
so uolls rajin2 lah memasak ye...
Asalamualaikum..



With Love,

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget