Tuesday, 17 December 2013

Masak Bubur Nangka Madu

Asalamualaikum hai uolls..
jawabla salamku dengan bibir mu ituuu..
ecehh.. ok arini update belog lagi.. disebabkan free tak ade nak buat ape-ape..
jadi iolls update la belog nih..
nanti bersawang bagai.. abis dikutuk sebakul dua..

So.. arini tak ada buat ape pun kat rumah..
semalam sampai umah dalam pukul 10 malam..
tengok ibu masih lagi tak sihat..
uolls.. IF nak mintak jasa baik uolls doakan ibu IF cepat sihat..
lately ni.. IF perasan dia asik demam time-time magrib sampai ke pukul 12...
entahlah tak tau nak kate ape...

Balik cuti ni.. IF akan memasak + mengemas and jaga ibu...
ibu dah kurus sangat uolls.. dari 55 kg.. sekarang dah 48 kg...
Ya Allah dugaan apakah ini... tapi takpe.. IF selalu cakap kat ibu..
kalau ibu rasa penat + lelah + rimas dengan sakit ni..
bersyukurlah sebab masih mampu untuk bergerak + duduk dan berjalan
ade orang dah tak bole nak gerak nak berjalan apetah lagi duduk...
syukurlah ibu.. Allah masih sayangkan kita...

Ok kite tukar topic pulak..
So tengahari tadi IF ade masak lauk..
menu arini nasi puteh + sambal telor + ikan kembong goreng + sayur campor
itupun ibu makan sikit je.. takpe... asalkan ibu makan..
and then, petang tadi IF nampak nangka madu dalam peti ais..
asik dok mengunyah.. so teringat nak buat bubur nangka madu...



Bahan-bahan yang diperlukan:
1) nangka madu sebiji bukan seulas *potong ikut dan jerr
2) santan peket
3) air masak secukup * tak banyak sangat tak sikit sangat
4) garam gula secukup rasa..
5) sagu mata ikan segenggam

Itu aje uolls.. mula-mula IF masukkan sagu mata ikan...
bagi dia kembang.. baru masukkan nangka madu and then santan paket tu *bancuh dengan air masak
pastu masukkan garam and gula secukup rasa.. kalau nak manis bole masukkan gula sebaldi..
bahhahah.. ok jangan main gilerr.. IF gurau je.. letak lah dalam 4 ke 5 sudu besar..
and then, kacau bagi menggelegak tapi jangan sampai pecah minyak pulak
sedang-sedang je.. haa lepas tu siappp... dah boleh hidang..





Giler senang baqq hanggg...
cubelah ye...
Asalamualaikum

With Love,

2 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulilah masih ade yg doakan ibu IF..
      thnx..insyaallah smuenye ok..

      Delete

There was an error in this gadget