Wednesday, 1 May 2013

Perhatian Kepada Yang Tak Reti Memasak!

Asalamualaikum.. 
hye uoolls..
ha jangan lupa jawab salam..
tajuk sangatlah poyooo..
hahaha tajuk tu tuju kepada diri sendiri sebenarnya..
haha dasarrr..

Ni IF nak cite nih..
pasal masak memasak..
haha ok untuk pengetahuan uolls
Iolls dah nak dekat seminggu duduk kat rumah Ampang
homaigooodd rasa dia macam tak nak balik U dah..
tapi dah duduk rumah pun malas nak update belog..
boleh macam tu??
hihi

Sejak kebelakangan ni..
ibu IF.. dia selalu sakit2..
tak lalu nak makan..
walaupun dia masak hari2 *IF tak tolong pun hanya tolong makan saje
dia tak nak makan masakan dia sendiri..
aduh.. 
IF tengah sibuk dalam bilik dok analisis politik
oh yea ni bukan saje2 nak analisis ok..
nanti akan ada discussion dalam kelas
bukan untuk menyokong mana2 parti tetapiii..
bagaimana kita nak kenal lenggok seorang penipu..
kahkahkah.. 

So semalam ibu dah start mengadu tak ada selera nak makan
iools diam je.. nak suruh IF masak letuuww
tapi IF nih hati kental dan keras.. tak masak pun..
sebab tak tau nak masak apa..
IF tanya ibu 
'Ibu nak makan apa? adik masak'
ibu jawab
'tak tahulah dik. ibu tak nak makan nasi'
IF layankan aje..
'ok kalau macam tu adik masak megi nak? masak behun, lempeng?
roti jala? burger? adik call mcd yeah?'
punyalah IF tanya macam2 nak makan apa bagai
ibu dok geleng kepala.. 
ah sudah.. macam mana ni.. IF pun diam masuk bilik buat kerja
IF keluar bilik selepas 2 3 jam dalam bilik tanya ibu dah makan
ibu buat donno je.. hmm sampai ke malam. 
angah balik keje angah terus bancuh soya organik untuk ibu..
nak pulak telan...
prrffff.. kejam ibu! tecik ati adik! *punya tak terpikir nak bagi ibu minum soya

So hari ni IF bangun awal.. dalam pukul 7 lebih macam tuh..*kantoi selama ni bangun lambat
ala cepat 2 jam je pun tu pun ibu dah hepy tengok muka monyok IF..
lepas breakfast IF pun layan lapy.. tetiba ibu panggil ibu suruh masak sup!
dalam kepala hotak ni dah pikir.. sup? sup? sup?
oh baru teringat yang IF penah jadi ketua chef untuk program penyembelihan ayam kat U bulan lepas..
terus bukak peti ais tengok apa yang ada.. hampehhh.. yang ada lobak merah, bunga kobis @kobis bunga
tomato, kentang and ayam.. pun boleeehh demi ibu..
nak tau IF masak macam mane? jommm belajar

Bahan2 :

ayam *tak kisah berapa banyak
bunga kobis @kobis bunga *potong ikut suka
lobak merah *potong ikut suka
tomato *setengah biji pun dah ok
secukup rasa meggi *ikut rasa
cube pati ayam *1 cube je
air masak 1 jag
ubi kentang *2 biji potong ikut suka
bawang putih bawang merah *siap blend
minyak masak *sikit je.. jangan banyak2 1 sudu besar pun dah cukup

Cara2 memasak sup :

1) masukkan minyak masak selepas periuk dipanaskan
2) masukkan bawang yang siap di blend
3)selepas naik bau, masukkan ayam yang siap di potong kecil
4) kacau dan ratakan bawang tadi bersama dengan ayam
5) masukkan sedikit/ separuh cube pati ayam secara hancur dan kacau dan tutup periuk
6) selepas ayam menjadi separuh masak, masukkan air masak 1 jag
7) masukkan ubi kentang 
8) selepas 5 ke 10 minit ubi kentang di masukkan, masukkan sayur *bunga kobis dan lobak merah
9) masukkan sedikit / separuh lagi cube pati ayam
10) kacau dan tutup periuk dalam 5 ke 10 minit untuk ubi kentang dan sayur2 tadi menjadi empuk
11) selepas itu masukkan secukup rasa meggi dan kacau sambil masukkan tomato..
12) tutup api dan sup sedia untuk dihidang!

Ok ini adalah cara masakan IF.. maybe uools ada cara tersendiri untuk masak sup ayam
boleh jer share masakan dengan IF.. lagi IF suka..hihi
yelah orang tak pandai masak macam iools ni kenalah banyak belajar.. ye dak??
ibu siap puji sedap sup IF tuh.. hahah kembang hidung daku sekejap..
ok uolls itu je untuk hari ini.. hihi Asalamualaikum

With Love,



4 comments:

  1. rindu nk mkn smbal kentang if la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh yeke? meh la dtg ampg. hihihi

      Delete
  2. tu la... nak jaga hati seorang ibu kena pandai..
    couple2 gak.. klau ati ibu sendiri xreti jaga FAIL ADIK KU IF... hee

    terimas jagakan ibu bile angah g keje... PEACE !

    ReplyDelete
    Replies
    1. angah ni ade yg kne mkn kaki celup kicap ni.. bile plk yg couple2 niii.. x koserr betul..

      Delete

There was an error in this gadget