Saturday, 4 May 2013

Kek Pisang

Asalamulaikum..
haii uolls jangan lupa jawab salam tu..
macam mana hari ni?
dah siap sedia untuk mengundi? haaa kau!
semangat gila ni lepas buat analisis..
hahahah.. pasti ini kalilah!
jangan takut pada perubahan...

Ok.. kita bukan nak cite pasal mengundi tapi nak cite...
pasal?? opkos la kek pisang.. dah agak kan?
sebab tajuk entry je dah tau.. hihi
ok2 gini.. IF nak bagitau uolls yang iolls belajar buat kek pisang..
haaa.. kau ade? IF dapat resepi dari kawan kat luar negara
padahal belambak resipi kek pisang kat internet..
dok mintak jugak kat kawan ni.. sian dia haha

Bukan paksa pun actly..
ni sebab kawan IF post entry yang dia buat kek pisang versi muffin..
ko boleh hadap je tanpa rase terliur??
homaiii.. memang tak boleee! terus mintak resipi..
hahaha nak tau bahan2nya?

Jom check it out! (copy je dari belog kawan IF tu)


Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla

Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah. (saya guna Gas 4).
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.


Lepas je dah gaul tu IF masukkan bahan tadi dalam loyang yang dah disapu dengan margerin..
masukkan dalam oven untuk dibakar selama 15 minit.. hmm ada yang cakap buat 30 minit atau 45 minit tapi IF pilih hanya 15 minit.. mungkin sebab oven lain2 jadi panasnya pun lain2 lah kot.. haha

After 15 minutes IF pun keluarkan kek pisang tadi..
cantik dan bau wangi.. rasa macam nak auuummm! hihi tak sabar nak makan..
mula2 buat agak keras sikit jadi fikir punya fikir
rupanya telur tak cukup kembang...
jadi IF buat yang second tu.. blend bahan campuran telur tu
bagi kembang supaya kek jadi lembut.. *agaknyelah.. hahaha




* kesemua bahan mestilah mencukupi ye..



*abaikan bahan yang tak diperlukan




* mase nih kek dah siap






* lepas tengok kek macam dah sejuk.. terus ngap!
aummm sedappp.. ahahahah


Nampak macam tak sedap kan tapi sebenarnye bangga iolls
dapat buat kek pisang.. hahaha
mesti mak mertua sayang.. *dah kenapa ngan mak mertua
tq tu kak nur.. hihi i did it!
ok uolls tu je.. feel free to drop ur comment!
Asalamualaikum


With Love,




6 comments:

  1. Congrats IF, finally you did it :)
    Yummy, right?
    well done... confirm MIL sayang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah thanx akak.. klau akk x buat.. xde makne IF nak belajar buat semua tu..
      nanti IF nk try buat mcm muffin pulak..

      Delete
  2. Replies
    1. la yeke? bunda buat mesti sedap kan? IF baru belajar..tak sedap macam kat kedai. hihi

      Delete
  3. bertuahnya kalau bt menantu IF ni. pandai memasak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi akk.. xde la pndai mne.. biase je.. nak kne slalu buat la.. bru btul2 sedap. hihi

      Delete

There was an error in this gadget