Friday, 28 December 2012

Bubur Labu Manis !

Asalamualaikum..
haii uoolls
hari ni IF nak share with uolls resepi bubur labu manis!
yeah bubur labu... hihi penah makan tak??
sedappp uolls..!
iolls tak tipuuu.. sebab ioolls da buat tadi ! haha

Tadi IF bukak peti ais tengok ada labu..
ohh labuu.. hm nak buat apa ea dengan labu nih..
fikir punya fikir.. IF dapat idea..
terus keluarkan bahan.. kite buat bubur labu manis!

terus cakap dengan ibu..
ibu pun tersenyum lebor la kan.. ada orang buat minum petang..
hihi..
jom check it out resepi bubur labu manis :

Bahan-Bahan: 

1.Labu manis-separuh 
2.400gm gula 
3.100gm sagu putih 
4.Daun pandan-empat helai 
5.santan cair ke santan pekat ko hamikk jee 
6.sedikit garam 
7.air secukupnya 




Cara2 nk masak

Panaskan periuk n rebus labu tu sampai separuh empuk. lepas dah empuk tuh masukkan santan cair / pekat n masukkan air gula melaka td mengikut kemanisan yg uolls mau, kacau pelan2 supaya tak pecah minyak n masukkan sagu, n daun pandan kacau lg sampai santan masak, sambil2 kacau tu masukkan sedikit garam n rasa bubur uolls secukup rasa kalau dah ok rasa dia tutup api n sedia tuk di jamu sekiannn. 



* Gambar2 ni IF mintak dekat cik google sebab IF terlupa snap pic masa masak n da siap tuh.. haha da masuk perut baru ingat nak amik pic. haa acane tuh? 



* ni lah labu. kalau uolls x tau.. haha kite amik je setengah biji ok








* lepas tuh IF potong labu nih macam bentuk dadu









* ni nampak tak? lepas je kite rebus labu bagi separuh empuk.. kita masukkan
daun pandan + santan + gula + sagu + garam
lepas tuh kacau









* ha dah ciap punnn.. macam nilah rupa bubur labu manis IF






Ha.. senang tak? senang tak?? 
IF sempat buat kurang dari sejam tau.. tu tak termasuk potong2 kulit labu yang keras dia nauzubillah..
melecet jari iolls *tangan dibahu.. bhahahah
tapi alhamdulillah.. 
dapat feedback yang memberangsangkan daripada family terchintaa..
hihi rasa hepy dapat masak untuk family tu lain daripada masak untuk diri sendiri..
macam tulah kot perasaan bila ibu masak and tengok suami and anak2 makan hasil air tangan seorang isteri..
mesti ibu hepy gilerr.. wahh! dah terasee tau.. 

Bukannya IF tak pernah masak untuk family cuma bukan selalu lah..
yelah IF pun belajar.. tak duduk rumah..
dah hampir 10 tahun kehidupan IF ni kebanyakkannya duduk jauh dengan family..
so cerita dia sangatlah jarang masak2 dengan family..

So uolls boleh cuba untuk buat bubur labu manis nih...
siyes IF tak tipu.. sangat senang okkk!
petik jari jee *ok tu tipu*
haa lepas tuh kuah bubur labu manis ni kalau tak abis pun masih boleh digunakan untuk buat bubur chacha..
tu pun IF buat jugak sebab kuah tu banyak lebih.. family IF makan labu je.. lupa nak hirup bubur tuh
so IF pun dengan kreatifnya buatlah bubur chacha..
tu pun senang.. hihi rebus je chacha tuh.. da empuk masukkan dalam bubur labu manis yang tak abis  tadi..
dah siapp! boleh makan lagi. dan tak membazir nikmat yang Allah bagi tuh..

Simple je kan? hihi lepas nih kalau IF ada masak apa2 lagi..
IF kongsi dengan uolls semua okkk!
Asalamualaikumm





6 comments:

  1. Salam ... hye,..follow u back.. c;

    ReplyDelete
  2. tak bape suke labu ni.. so bubur labu ni pun tak makan sangat kot.. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorh cubela duluu..
      x tipu.. sedappp! hehe
      *motip pkse org mkn labu?? haha

      Delete
  3. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete

There was an error in this gadget